Начало » Хапване и пийване » Две порции Норвежка скумрия с гарнитура в Ресторант BALITO

Две порции Норвежка скумрия с гарнитура в Ресторант BALITO

оставащо време:
22:00:54
Цена:6.99 лв.
Стара цена:
13.00 лв

ЗА РИБАТА И НЕЙНИТЕ СЪСТАВКИ

Рибата е една от най-важните и пълноценни храни. Тази група храни от векове заема достойно място в храненето на човека, а в последните десетилетия стана незаменима за всички хора, които държат на доброто здраве и добрата физическа форма. Рибата съдържа в големи количества важни за организма витамини - А, D, Е, В1, В2, В12, ниацин (РР).

Хранителни ползи от консумацията на риба

Белтъците, изграждащи месото на рибата, имат балансиран аминокиселинен състав, който не отстъпва по нищо на белтъците в месото на топлокръвните животни.

Поради значително по-ниското съдържание на съединителна тъкан белтъците на рибата по-лесно се смилат в стомашно-чревния тракт и се усвояват по-бързо, което я прави подходяща за всички възрасти, които искат да се възползват от плюсовете на тази храна и да опитат различни и вкусни рибни блюда.

Хранителни свойства на рибата

Рибата съдържа пълноценни белтъци с балансиран аминокиселинен състав и висока усвояемост, мазнини и комплекс от минерални вещества. 

Наличието на витамини формира благоприятната органолептична (изграждаща), физико-химична и медико-биологична характеристика на този вид месо.

Различните видове риба могат да предложат доста ценни съставки за дневното меню. Месото на повечето нейни представители е богато на протеин и ЕМК (есенциални мастни киселини) и бедно на наситени масти и холестерол.

Освен това то практически не съдържа въглехидрати, което прави рибата чудесна храна за консумиране през втората половина на деня, както и през първата половина на нощта.

Основни видове риба

Според количеството мазнина рибите се разделят на три групи:

  • Постни - съдържащи до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва); 
  • Полутлъсти - съдържащи 5-10% мазнини (шаран, акула, нототен); 
  • Тлъсти - с мазнини над 10% (сардина).

Полезен е фактът, че по-принцип рибното месо с нисък процент масленост има висок процент белтъци в състава си. Рибата е богат източник на минерални вещества. По съдържание на калций и фосфор се нарежда след млякото и млечните произведения, но преди месото. Особено в морските риби е значително и количеството йод и флуор, докато продуктите със земен произход са сравнително бедни на тези два микроелемента.

Важно! Защо е препоръчително да консумираме минимум веднъж седмично риба:

Консумирането веднъж седмично на тлъсти риби намалява с 52 процента риска от ревматоиден артрит, установи шведско проучване.

Същият ефект се постига и при яденето четири пъти седмично на по-малко мазни риби.

Причината за тази разлика е в по-голямото съдържание на омега-3 мастни киселини в тлъстите риби.

Консумирането дори на една порция седмично на каквато и да било риба в продължение на 10 години води до 29 процентно намаление на риска от развитие на артрит.

Затова е препоръчително седмичното меню да е разнообразно, богато на витамини и да включва различни рибни ястия, които освен полезни са и много вкусни.

Пъстървата - царица на речните риби!

Пъстървата предлага свежо и богато на протеин месо, малко количество рибна мазнина, съдържащо омега-3 мастни киселини и хайвер пълен с витамин А. Различните видове от трите рода на семейство Пъстървови имат различно съдържание на мазнини и протеини в състава на месото и хайвера си. Най-често мазнините са до 6%, а протеините в рибното месо около 18-20%. Наричат я "постна риба", защото не съдържа почти никакви мазнини.

Името пъстърва се споделя от три рода на семейство Пъстървови риби. Те имат някои морфологични разлики, живеят в различни местообитания и са приспособили свой начин на живот. Като цяло Пъстървата живее в студени речни и езерни води, а при някои видове като част от жизнения цикъл се наблюдава живот и в солена приморска вода. Повечето пъстърви са хищни риби.

* * *

Важно! Снимките илюстрират само вида на предоставената услуга. От актуалната промоция може да се възползвате само чрез закупуване на ваучер от Deals.bg Неизползван в срок ваучер се счита за НЕВАЛИДЕН и сумата по него не се възстановява.

    Подобни предложения

  • оставащо време:
    +141h +00m +54s
    Цена:49.90 лвСтара цена:100.00 лвВземи оферта

    Микс от 170 сладки и солени хапки от H&D catering

    София
  • оставащо време:
    +125h +45m +54s
    Цена:75.95 лвСтара цена:115.95 лвВземи оферта

    Празнично меню за 4 човека с месо, салата и десерт от кулинарна работилница Деличи

    София
  • оставащо време:
    +525h +00m +55s
    Цена:39.90 лвСтара цена:79.80 лвВземи оферта

    Сет със 110, 165 или 220 броя сладки и солени хапки

    София
  • оставащо време:
    +21h +00m +54s
    Цена:18.90 лвСтара цена:18.90 лвВземи оферта

    36 тарталети с вкус по избор от My Style Event

    София

Grabon


Следвайте ни:
      
2013 Grabon.bg - грабни оферта с намаление. Най-добрите оферти от България на едно място. Всички права запазени.